Hundborg kirke - minnetavle for Hartvig Kaas og hustruer


Minnetavlen nedenfor ble skjenket Hundborg kirke i 1680 av Hartvig Kaas (1635-1704) til Ulstrup - farfars farfar av Ahasverus M-K. Minnetavlen pryder nordveggen av kirkeskipet i Hundborg kirke i Thy, nordvest i Jylland. Tavlen ble laget som pryd til et korgitter, og har følgelig også en bakside, som nå ikke synes,

 


På tavlen står det:


UT ESSET DEO HONORI , TEMPLO DECORIS,

POSTERISQUE MEMORIÆ , CUM VITA SIT TANQUAM MOMENTUM, HOC SUPER

LIMINARE CHORI - CEU QUALECUMQUE MONUMENTUM , LOCO EPITAPHII , QUOD NUNC

INTRA VALVAS CHORI EXARATUM HABETUR , SED ANTEA INCRUSTATA CALCE HUIUS ARCUS

DEPICTUM SITU , SQUALORE ET PLUVIIS LÆSOFECTO SUPERNE MANANTIBUS, FERE PERIERAT

PROPRIIS ERIGENDUM EXORNANDUMQUE SUMPTIBUS CURAVIT VIR NOBILISS: HARTVICUS

KAAS DN.US , DE ULSTRUP CUM NOBILISSIMIS CONIUGIBUS DNA HEDVIGA SCHINCHEL.

ATQUE DNA SOPHIA ROTHKIRCH – Ao MD.C.LXXXVIII - ILLE OBIIT Ao: 1704 DIE

28 Maji CONJUGUM PRIOR Ao: 1665 DIE 5. Iunij POSTERIOR Ao : 1719 DIE

20 Ian : ÆTATIS SUÆ 75.

 

 

For dem som ikke klarer å tyde og oversette dette på strak arm, er det takknemlig at minnetavlen er presentert i "Personalhistoriske Indskrifter fra Hundborg Herred" av Chr. Heilskov. Han skriver:

 

- Denne særdeles indviklede og knudrede Indskrift kan (med venlig Hjælp af Hr. Magister Ove Jørgensen, København) gengives saaledes:

  

"For at det skulde være til Ære for Gud, til Pryd for Kirken, til Minde for Efterkommere, da Livet er blot et Øjeblik, sørgede velbyrdig Mand Hartvig Kaas for dette Mindesmærke i Stedet for en Gravskrift, som nu findes indridset mellem Korets Hvælvinger, men tidligere var afmalet i denne Bues Kalklag, idet det var bleven ødelagt ved sin Plads, ved Smuds og Regnvand, beskadiget ved at det dryppede ned fra oven. Men det var blevet opsat og stafferet af velbyrdig Mand Hartvig Kaas, Herre til Ulstrup med sine velbyrdige Hustruer Fru Hedvig Schinkel og Fru Sophie Rothkirch Aar 1688. Han døde Aar 1704 d. 28. Maj, den første Hustru Aar 1665 d. 5. Juni, den sidste Aar 1719 d. 20. Januar i sin Alders 75 Aar." 


Nettstedet nordenskirker.dk har omtalt Hundborg kirkes interiør, og d
er fremkommer flere opplysninger om minnetavlen:

"Indtil 1887 har korbuen haft et forgyldt korgitter med en oval mindetavle for medlemmer af familien Kaas, der ligger begravet i kirken. Da korgitteret blev fjernet, opsatte man mindetavlen på skibets nordvæg, på bagsiden ses våben for Iffver Kaas og hans hustru Sophie Krag, på forsiden ses våben for sønnen Hartvig Kaas og hans to hustruer, Hedvig Schinkel og Sophie Rothkirk."

Det kan være interessant å fremskaffe et foto av minnetavlens bakside.

 

Hundborg kirkes interiør med minnetavlen på veggen til venstre. (Copyright nordenskirker.dk)


Nordenskirker.dk skriver videre:

"Kirken har tilhørt ejerne af Råstrup og Ulstrup, det er især familien Kaas til Ulstrup, som har præget kirken."

 

"Den oprindelige tårnbue og tårnrummets hvælv er nedrevet, og hele kirken har nu fladt bjælkeloft. Den runde korbue er noget omdannet, de oprindelige kragsten er nu anvendt som sokkelsten for buen. 

 

Gravskriften
etter Iffver Kaas


Den innrissede gravskriften som Hartvig omtaler finnes nok ikke lenger. Heldigvis har en person skrevet den av før den ble ødelagt. I "Personalhistoriske Indskrifter fra Hundborg Herred" står det:

 

"Epitafium, forhen under Triumfbuen 

(Afskrift i Nationalmuseets Arkiv):

Her under Altergulvet ligger begravet erlig og velbr : / mand iffver kaas til ulstrup og hans kjære sl . frue, velbr Sophia krag med 4 af / deres velb. børn, og haver dend almæctigste gud bortkaldet fra denne verden til sit ævige rigis / herlighed den sal . frue Sophia krag paa ulstrup den 14 october Ao 1648 . Siden har ogsaa den gode Gud bortkaldet velb iffver / kaas den 19 juli 1662 fra denne sorrigfulde verden til sit himmelske rigis evige rolighed - - og haver iffver kaas self ladet bekoste denne begravelse her under altergulvet at derfor bør ingen at have nogen rettighed til samme begravelse uden iffver kaas og hans arvinger, og derfor haver hand givet her til hundborg kierkke 50 sI dl [dvs.: slettedaler] som skal staae paa rente ævig tid og med renten deraf skal hans begraffvelse aarligen holdis ved magt, men hvis deroffver bliver skal komme kierkken til / gode kierckeværgerne derfore aarligen at gjöre regnskab den 29dc junij anno 1649.

Kommentar: Gjengivelsen stemmer nok ord for ord, men dessverre ikke gjennomgående bokstav for bokstav - ettersom gjengivelsen veksler mellom datidens og nåtidens skrivemåte av enkelte ord. Store bokstaver mangler også mange steder.

Det står i gravskriften at fire barn av Iffver og Sophia også er begravet under kirkegulvet. Det er tvilsomt at dette er noen av de registrerte i databasen.

 

Våpnene i
minnetavlen:

 Hartvig Kaas
 

 


"Våpenet" for Hartvig Kaas. Til venstre
arven fra Kaas - den skråstilte muren i
skjoldet og hjelmen med de to liljekon-
vallene. Til høyre arven fra moren Sophie
Krag - skjoldet med de tre kråkene. Selv
om det ikke fremkommer på bildet, står
det nok en mørk flaksende kråke på hjel-
men, som i Krags slektsvåpen (gjengitt
nedenfor). De andre våpengjengivelsene
har i hvert fall hjelmpynten i orden.
(Copyright nordenskirker.dk)

 

  

 Hedvig Schinchel, 
Hartvig Kaas' første hustru

 

Altertavlen

  

Den omtalte altertavlen i Jannerup kirke er skjenket av Iver Kaas og Sophie Krag. Slektsvåpnene og initialer er her malt i felt på tavlenOm man gransker fotoet av altertavlen i Hundborg kirke, ser det ikke ut til at denne inneholder slektshistorisk materiale. Men det kunne være verdt å gå kirkeinteriøret i Hundborg nærmere i øyesyn.

 

Nordenskirker.dk skriver:

"Alterbordets forsidepanel er fra o.1600.
 

Altertavlen i bruskbarok er ifølge indskrift skåret i 1690-91 af Søren Pedersen, tavlen er i væsentlige træk identisk med tavlen i Jannerup kirke, som er skåret af Søren Pedersens læremester, Peder Jensen. Prædikestolen er skåret af Søren Pedersen i 1688, himlen over prædike-stolen hang over døbefonten til 1889. I koret ses en præstestol og en degnestol, begge skåret af Søren Pedersen, præstestolen har tidligere fungeret som skriftestol. I skibets vestende ses et pulpitur, der oprindelig har været et herskabspulpitur, som blev stafferet af J. J. Thrane i 1708."

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Altertavlen i Hundborg kirke. Klikk bildet for større format. Copyright nordenskirker.dk

 

 

 


 

Til venstre arven fra faren Laurids Skin-
kels slekt, til høyre fra moren Helle
Grubbe. Våpnene er gjengitt nedenfor.
(Copyright nordenskirker.dk)

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Sophie Rothkirck, 
Hartvig Kaas' andre hustru

Til venstre arven fra faren Wentzel Roth-
kirck, til høyre arven fra moren Kirsten
Reedtz.  Våpnene er gjengitt nedenfor.
(Copyright nordenskirker.dk)

 

  

 

 

 

 

  

Munthe-Kaas er etterkommere av
Sophie Rothkirck og Hartvig Kaas.