DANSK VEST-INDIA

  Mary's Fancy på St. Croix - ukjent maler

 

 

Bitling - vask nær Santa Cruz på Sankt Croix 1844

 

 

Charlotte Amalie set fra havnen 1852. Maleri af Fritz Melbye.

Dansk Vestindia

(Hentet fra Dansk Wikipedia)
 
Dansk Vestindia var en dansk koloni i Karibia bestående av øyene St. Thomas, St. Jan og St. Croix. Det danske selskapet Vestindisk-guineisk Kompagni annekterte de to ubebodde øyene St. Thomas i 1672 og St. Jan (St. John) i 1718. I 1733 ble St. Croix kjøpt fra det franske vestindiske kompani. De tre øyene ble i 1754 solgt til kongen av Danmark-Norge. Dansk Vestindia var okkupert av Storbritannia i perioden 1802–03 og 1807–15.
 
Hensikten med den danske koloniseringen i Vestindia var å utnytte den lønnsomme trekanthandelen, som gikk ut på å eksportere skytevåpen og andre industrivarer til Afrika i bytte mot slaver, som deretter ble fraktet til øyene i Vestindia for å bemanne sukkerplantasjene. Sluttetappen i trekanten var frakt av sukker til hjemlandet.
 
Økonomien i Dansk Vestindia var fullstendig avhengig av slaveri. Etter slaveriets avskaffelse i 1848 gikk Dansk Vestindia inn i en økonomisk nedgangsperiode og i 1852 ble et salg av Dansk Vestindia første gang debattert i Folketinget. Danmark prøvde ved flere anledninger å få solgt eller byttet bort Dansk Vestindia på slutten av 1800-tallet og begynnelsen av 1900-tallet, til henholdsvis USA og Det tyske forbund. Øyene ble til slutt solgt for 25 millioner dollar til USA , som overtok administrasjonen 31. mars 1917 og ga dem navnet De amerikanske jomfruøyene (engelsk: U.S. Virgin Islands).

Kart over St. John

Med navn på plantasjer fra dansketiden.

Åpne kartet i stort format HER

Ved å forstørre kartet kan man se navn på dansketidens plantasjer, som i dag for det meste er ruiner. Wenzel Rothkirch Kaas' gods på St. John het Sieben og lå i åsen over Fish Bay med praktfull utsikt. Plantasjen til Balthazar Kaas lå ved Cruz Bay. Kilder oppgir dette godsets navn til "Ensomhed", men det er trolig godset rett syd for Cruz Bay ved navn Enighed. (Kartet er hentet fra seestjohn.com)